Tuning

\"sada\"De Electronic Control Unit (ECU), ook wel het motormanagement of motor regelapparaat genoemd, vormt als het ware de hersenen van de motor.
Een ECU bestaat uit chips en processors en is verbonden met connectors om alle data van en naar de motor te verwerken. In de ECU zijn software gegevens opgeslagen.
Denk daarbij aan een veiligheidsprogramma, de brandstofregeling en de turbodruk.
Ook informatie welke terug komt van de motor via de motorsensoren wordt geregistreerd en opgeslagen, zodat het bij een onderhoudsbeurt eenvoudig kan worden uitgelezen.
Zelfs kilometerstanden, het chassisnummer en de startonderbreker worden in de moderne ECU verwerkt.

De autofabrikant geeft de software in de chip van de ECU bepaalde instellingen mee. Met een speciaal programmeerstation wordt deze software door ons uitgelezen en geherprogrammeerd. Dit noemt men ‘chiptunen’. Hierdoor presteert uw motor aanzienlijk beter.

Bij chiptuning wordt via software-aanpassingen het motormanagement geoptimaliseerd. Zo wordt in relatief korte tijd meer vermogen verkregen, zonder daarbij de belastingsgrenzen van de motor te overschrijden. De aangepaste parameters blijven hierbij binnen de door de fabrikant ingegeven grenzen (regelgrenzen/toleranties), zonder deze dus te overschrijden.

Chiptuning is het meest geschikt voor turbomotoren doordat daar het meeste rendement wordt verkregen (+/- 25 %).


\"adas\"

This article comes from Ustunel Tuning
http://www.ustunel.nl

The URL for this story is:
http://www.ustunel.nl/modules/content/index.php?id=1